martedì 10 aprile 2012

Jala San Lucasse

Via Saragozza. San Lucale mineku algus.
San Luca kirik on yks omanàolisemaid kirikuid Bolognas, ja neid on siin tohutult palju, igayks on vaatamisvààrt! San Luca kirik on ehitatud Guardia kynka otsa. Sinna viiv tee on kaaristute all, mida on kokku 666, ehitatud 17nda sajandi lòpul 18nda sajandi algul, varem isegi, kui kirik, mida me tànapàeval kylastada saame (1723).
Esimest korda Bolognat kylastades, ma lihtsalt eksisin sinna. Kuna minu jaoks oli kesklinn koht, kus kòik oli kenasti kaaristutega kaetud, siis ei tulnud mòttessegi, et teekond, mis saab alguse Porta Saragozza juurest ja viib yles San Luca kiriku juurde, vòiks olla vàljaspool kesklinna. Kaart oli kyll olemas, aga mul on komme iseendale GPS'i màngida. Nii ongi ju huvitavam. Pàrast saab lugeda, kus kohas kàidud. Teekond yles polnud just vàga kerge. Tòus. Trepid. Vòtab ikka vòhma vàlja kyll.
San Luca kirik
Nyyd, kui olen siin juba aasta elanud, mòtlesin sinna uuesti yles minna. Jala. Algus punktiks on minul Porta San Mamolo, edasi Porta Saragozza ja siis otse San Lucale. Hea sportlik retk. Kaks tundi vòttis edasi tagasi kàimine. Minuga yhines ka G. 
"Sul muusika on kaasas?" kysis ta.
Noogutasin vastuseks ning vòtsin oma mp3 vàlja. Panime muusika màngima, vàhemalt annab energiat. Tema kàib seal yleval iga pyhapàev, olles juba harjunud tòusude ja treppidega. Oma moodi vastupidavus treening. Tal on energiat rohkem, kui mònel patareil. Sammusime hoogsalt. Yritasin temaga yhes rytmis pysida, aga enne viimaseid trepiastmeid vòttis vòhma tàitsa vàlja, tema làks aga krapsakal sammul yles ja natukese aja pàrast tuli alla tagasi.
Viimased trepiastmed
"Nohhh! Làhme ikka yles ka!" naeris ta. 
"Kohe-kohe..." vastasin. Vanainimesed panid ka jòudsamalt edasi, kui mina. 
Oma viimseid energia raasukesi kokku kogudes, làksime treppidest yles.
Yleval avaneb vaatepilt Bolognale. Ilus. Hingematvalt ilus. Kirik oma uhkuses. Mul oli hea meel, et sinna yles jòudsin lòpuks. Istusime ja rààkisime. Puhkasime jalgu.
Vaatasin, kuidas inimesed yles jòudes, esimese asjana suitsu ette panid. Kuidas nad kyll "jaksavad" suitsetada, paneb mind imestama?
Aga nàe pole neil vòhm miskit nii vàljas, kui oli mul. 
Vaade Bolognale
Tagasi minek oli lihtsam. Jalad olid all veidikene vàsinud, aga asi oli seda vààrt! 
Tagasi minnes màrkasin, et Porta Saragozza sees on ka muuseum San Luca kiriku ajaloost. Sissepààs on tasuta. Minu mòòdumis hetkel oli muuseum kahjuks kinni. Tegelikult munadepyhade ajal oli Bologna yldse kui vàljasurnud, restoranid enamus kinni, ka poed. Mòni turist eksles ringi ja kohalikud. San Lucal neid leidus kyll. 

Porta Saragozza

Nessun commento:

Posta un commento