lunedì 2 aprile 2012

Eestlased kogunevad

Meil siin Bolognas oli màrtsis yks igati vahva yritus nimega "Viva La Grassa". Nimelt itaalia-eestlased kogenesid Bologna kesklinnas. 
Super tore eesti-itaalia seltskond.
Yhel òhtul rààkides O-ga facebookis, et tahaks kokku kutsuda eestlasi, kes siin Bolognas elavad, edasi arutades tekkis, aga küsimus, aga miks mitte kokku kutsuda itaalia-eestlasi tervest Itaaliast? 
Ja nii ta làkski. Panime yles kuulutuse meil olevasse foorumisse ja muidugi ka sotsiaalvòrgustikku. Jài vaid yle oodata osavòtlikke ja peale hakkajaid inimesi, kes kohale tuleksid. Korraldusliku poole pealt otsustasime, et O. vastutab linna eksursiooni eest ja mina meie kõhutäite eest. 
Bologna on hea koht, kus koguneda. Igast Itaalia otsas pääseb kergesti ligi. Lastele on parke, kus mängida. Linn on mugav ning mitte röögatult suur, kuid siiski täis ajalugu. Iga nurga peal on midagi, mis üllatab. Söögi poole pealt pole sõnu vajagi. Maailma kuulus spaghetti alla bolognese, lasagne, tortellinid ja toretellonid on ju just siit pärit. 
Kohtumise punktiks valisime keskpäeva, keskväljaku kõrval asuvas natukene pisema "piazza nettuno", oli võimalus ka kohtuda otse restoranis, milleks olin valinud "Don Chisciotte" via L.Berti tänaval, vähekene "müüridest" ehk kesklinnast väljas. Milleks see valik? Tean kokka, ehtne "bolognese", saamaks veelgi efektsemat Bologna kogemust oli see restoran lihtsalt, kui rusikas silma auku. 
Meie menüü oli lihtne, samas aga väga maitsev. Antipastoks oli meil erinevaid viilutatud "vorsti" tüüpe või grillitud juurviljad, samuti bologneselikud "saiad" tigelle ja crescentini fritte. Esimene käik Polenta (maisijahust tehtav puder) kolme erinevat tüüpi kastmega. Nagu Itaalias kombeks joogiks vein ja vesi. Pärast suurt söömat, aga mõnus espresso, kel soovi. 
O. hoolitses meie "külaliste" ajaloolise harimise eest Bolognas. Tehes huvitava ringi ning näidates neile meie, küll väikest, kuid siiski ilusat ja uhket kesklinna. 
Laupäeval kogunesime otse restoranis ning lõunatasime seal. Kokku oli meid ligi viisteistkümmend. Üllatasid meid oma saabumisega torinokad, kes meiega koos lõunatasid. Pärast mida läksime, aga Margherita parki, et lapsed saaksid joosta ja täiskasvanud vaikselt oma vahel tutvust teha.
Õhtul tegime Bologna tiiru. Peamised kohad said näidatud ehk "maitse" Bolognast saadi. Via Zamboni ja Piazza Maggiore. 
Õhtul läksime vastu ka suurimat kiitust väärivale R-le, kes otsustas viimasel minutil rongi võtta ja kohale tulla Roomast!
Pühapäevaks kogenes meid juba rohkem, neljakümne ringis. Kohal olid torinokad, veronesed, Lodist pere, Maceratast, abbruzzesi ning samuti Roomast ühines meiega ka konsuli perekond, mis oli eriliseks tunnustuseks. Samuti meie, bolognesi! Kohal ja esindatud mõlemil päevil! 
Kallid kaasmaalased, kes te otsustasite kohale tulla, tänan teid super vahva päevade eest, veetsime koos ühe äärmiselt toreda nädalavahetuse! 







Nessun commento:

Posta un commento