mercoledì 28 settembre 2011

Roghudi ajaloost.

Roghudi vapp
Roghudi on väikelinnakene,või pigem võiks ütelda ka,et küla.Asub ta Lõuna-Itaalias,Calabria regioonis,Reggio Calabria provintsis,täpsemalt Aspromonte mägedes.Natukene linnakese ajaloost.
Jätka lugemist

Esmakordselt mainiti kroonikates Roghudit 16ndal sajandil nimega Rigude,17ndal sajandil nimedega Ricudi e Mottarichudi.Kohanimi tulenes kreeka keelsest sõnast "rogo'des" "täis liustikulõhesid" või sõnast "rexo'des" mis tähendab haput.Roghudi oli üks Kreeka asulatest Lõuna-Itaalias,mis tõttu on sealses piirkonnas säilinud greco-calabrese,üks dialektidest,mis sarnaneb suures osas kreeka keelele.
18nda sajandi teisel poolel (1783 täpsemalt),kui Calabrias toimus maavärin,hüljati Roghudi selle elanike poolt.
Rajati eemale niiöelda "uus-roghudi" Roghudi Nuovo,rohkem mere äärde.Lähim linn on Melito di Porto Salvo.

Majandusest.

Roghudi vecchio
Roghudi Nuovo ei ole just kõige arenenum,kuigi Itaalia kuulub,jah,Euroopa Liitu,elavad riigi mõned elanikud siiani alles 19ndas sajandis.Roghudi Nuovos,elanikke 1200 ringis,puudub Carabinierid,rahva julgeolek ja heaolu on linnapea vastutada.Tööstust pole seal ollagi,majandus baseerub põllumajandus toodangutele,milledest oluliseimad on: teravilja,köögivilja,oliivi ja puuvilja kasvandused (eriti viinamarja ja tsitruseliste istandused).Samuti kasvatatakse sigu,veiseid,kitsi,lambaid ja kalkuneid.
Puudub võimalused pangamakseteks,noortele mõeldud sotsiaalkeskused,raamatukogud,mis rikastaks kultuuri.Võimalus on käia ainult algkoolis.Samuti puuduvad majutushooned nagu hotellid,hostelid.Meditsiin pole kättesaadav saja protsendiliselt.

Muu info.

Roghudi Nuovo võiks olla vägagi huvitav paik,mida üks turist võiks külastada.Seal on säilinud vanad kreeka traditsioonid,dialekt,imeline ümbruskond,ainulaadsed kohalikud toidud.Näiteks kitseliha keedetud ürtidega või kitseliha raguu,jõulu ajal tehtavad desserdid puuviljadest.
Välismaalaste arv kogu elanike hulgast on ligikaudu 129 (ISTAT andmete järgi aastal 2001 ),kes on endid residentideks ehk alalisteks elanikeks registreerunud,pärit on nad Marokost ja Indiast.


Allikas: www.italiapedia.it

Nessun commento:

Posta un commento