mercoledì 17 agosto 2011

Nähtamatu nagu kuu teine pool. (J.Tingwall)

Ndrangheta,selle nimega kutsutakse Itaalia kõige ohtlikumaks ja tugevaimaks kujunenud maffia jõuku,mille juured asuvad Reggio Calabria provintsis,ning on levinud ka Vibo Valentiasse,Crotonesse,Catanzarosse ning Cosenzasse.
Ametivõimude kohaselt on tegutsemas Calabrias umbes 155 klanni (ndrine),millel on umbes 6000 tegutsevat liiget.Ndrangheta hakkas kujunema koheselt peale Itaalia ühendamist aastal 1861,vastukaaluks rikkale klassile põhjast.Pärast II Maailmasõda kogus jõuk jõudu salakaubandusega.1970ndaks aastaks hakati aga tegelema ka inimröövidega.Saadud raha investeeriti uimastikaubandusse,kus saadav tulu oli suurem.
Ndrangheta on üks tähtsamaid gruppe uimastikauba veos,olulisem Kolumbia omastki.Osa uimastiärist sai üle võetud Cosa Nostralt (tuntuim maffia jõuk Sitsiiliast),kui 1990ndatel sattus sitsiillaste rühmitus ametivõimude pingsa tähelepanu alla.
Ndrangheta erineb teistest maffiajõukudest selle poolest,et selle liikmed on suurel määral perekonnaliikmed,mis tähendab omakorda,et reetmisi esineb vähem.Rühma liikmeks saamine on määratud sünniga.Harvad on juhtumid,kus rümituse liikmeks saab väljaspool "vereliini".Ndranghetal puudub üks ja ainus "capo",tal perekonnad,mis on tähtsamad teistest.Kuna rühmitus on perekonna põhine on raske jõugule ligi pääseda,samuti on reetmisi vähem.Jõugus kehtib "omertà" ehk vaikmise seadus,kes räägib,see kaotab ka oma elu,samuti kehtib see ka Calabria elanikke kohta.
Kui nähaksegi tapjat,ei räägi sellest mitte keegi ametivõimudele.Näiteks tapeti rannas,avalikus kohas,ühe ndrangheta klanni perepea.Ametivõimud asusid inimesi küsitlema,isegi see,kes sündmuspaigale kõige ligemal oli,ütles,et ei kuulnud ega näinud ta mitte kui midagi,vaatas tema telekat.Kartuses kättemaksu ei räägita.
Perekonna vahelised võimuvõitlused on verised.Tapetakse avalikult tänaval.Austamata surnuid.Näiteks ühe pere kättemaks perepea tapmise eest toimus "capo" matuste ajal,mil tapeti kõik meessugulased,et ei oleks võimalik "verd" edasi anda.
2000 aastal muusik Francesco Sbano lasi välja kolmest CDst koosneva kogumiku maffia folk muusikast,mis on tuntud nime all La Musica Della Mafia,kogumik mille laulud on enamasti kirjtatud ndrangheta muusikute poolt.Tekst on enamasti calabria dialektis.

Allikas Wikipedia 

Nessun commento:

Posta un commento