domenica 24 luglio 2011

Lastest ...

Siin võivad lapsed tõesti teha,mis iganes neil pähe tuleb!Harva kohtab lapsi,kes tõepoolest on KASVATATUD.Ülejäänud kui kasvatamata jõmpsikad,niiöelda vabakasvatuse tulemus.Asjadel peaks olema ka piir,mitte lasta lapsel teha seda mida heaks arvab,leian mina.
Kohas,kus ma töötan on siis niiöelda 3 ülemust,nohh kes targem,kes veelgi targem.Kõik Calabriast.2 nendest on abielus itaallannadega,üks poollannaga.Ülemusel,kes on abielus poollannaga,on kaks poega.Võib ütelda,et super hästi kasvatatud.Sõnakuulelikud ning on näha,et austus on neil vanemate ning töö tegijate vastu olemas.Kui midagi ütelda,et nad seda ei tohi,siis nad ka ei lähe salaja seda tegema.Üks nendest on eriti armas,6-aastane,kuid juba olemas "pruudid".Aga talle siis 1st ei jätku tal peab olema neid ikka mitu,muidu tüdineb ära.
1 päev tuli minuga rääkima.
"Me peame kokku leppima aja,mil teeme kohtingu"
Hakkasin naerma,et mis kohtingust ta siin räägib endal olemas tüdruk ja minulgi on elukaaslane juba ammu olemas.
"Aa sa ära muretse,ma temaga mänginud juba kakssada korda,praegu ma enam ei viitsi,"vastas ta mulle.
"No ega see nüüd temagi suhtes aus ei ole,kui sa nii teed ilma tema teadmata.Ja pealegi mina küll ei saa,mu elukaaslane ei lubaks seda mitte ilmaski."
Tema ütles selle peale,et ma ei pea mitte muretsema,ma ei pea üldse rääkimagi oma poisile,et ta sellise ettepaneku tegi.Võime kohtuda ka kohas,kus ma töötan.Tööle pean ju niikuinii tulema.Siis natuke aega siin ikka leiame.
Pisike Romeo!Naljakas oli seda kuulata,praegu kuuene räägib niiviisi,kui ei peaks üldse veel olema huvitatud tüdrukutest.Tema vend ütles talle seda kõike kuuldes  : "Oled sa ikka loll peast!"
Paar nädalat hiljem saabus sööma üks nende tuttav koos oma tütrega vast 4 aastane.Kes nägi,siis ühte vendadest.Ning läks tema juurde.Teadmata,kuidas juttu teha,vaatas tükk aega,kuidas ta mängib.Seejärel leidis mingid kleepsud ja läks nendega siis poisi juurde ja alustas rääkimist.Too aga ei tahtnud,kuidagi välja teha.See vastu kui saabus tema vend sinna,alustas koheselt tüdrukuga rääkimist,tüdruk aga ei tahtnud temaga kuidagi vedu võtta,huvitavam oli siiski too teine!
Teisel ülemusel on siis tütar.Pole vast nii hullumeelset last enne näinud kui tema.Ta võib teha,mis pähe tuleb.Ja,et tuleks siis neid asju vähe,tal see pealuu alune on alati mingeid hulluseid täis.Joosta restoranist minema ilma vanemateta.Ema jookseb tolle isa juurde karjudes: "Mine vaata,kus SU tütar jookseb!!"
Nagu tema poleks pooltki osalenud tüdruku tegemisel.Ema karjub,isa ei tee välja.Laps kasutab seda kõike ära.Ühel päeval,temal on eriõigus oma rattaga siseruumides sõita,kui vanemad sõid,otsustas too ühele kliendile jalgadesse sõita.Vabandaks siis vähemalt vanemadki,aga ei miski.Kliendi ees pidi vabandama tolle mehe alluvad.Tüdruk läks perekonna tuttavate pojaga koos tualetti.Vanemad isegi ei teadnud,kus on nende tütar või mis ta teeb,küsides minult,kas tead kus lapsed on?Vastasin,et hetk tagasi olid teises saalis.Enam ma neid ei näinud.Läksin uurisin asja.Tüdruk vahib poisi peenist kui see urineerib tualetis.No tere tali!
Järgmisena tuli tüdrukul pähe visata "veepalle" vastu restorani seina ühe perekonna peo ajal.Ja seda kõike koos teistega ikka,ega siis üksi ei ole lõbus.Kas keegi ütles midagi?Absoluutselt mitte!
Kolmandal ülemusel on poeg ja tütar.Poeg teeb rumalusi,kuid selliseid väikseid koerustükke.Hullemaid,kui näeb tolle teise ülemuse tütart!Tavalselt mängib ta veega ja jääkuubikutega.Uputades kõik kohad võimalikult hullumeelselt üle.Ja plögastades lauad vee sisse topitud salvrättidega täis.Mõnikord saab laksu mööda pead,kuid ei tee sellest väljagi.Põnnid nutaks selle peale.Tema aga selgitab tähtsalt edasi,miks on tal midagi vaja teha.Mõnikord on seda nii naljakas vaadata,kõige koomilisem on aga see,et vanemad lasevad tal pärast pikka seletamist jätkata tema tegevust.
Lapsed on kui kuningad,kõrgemalegi positsioonile tõstetud.Teevad,mis tahavad keegi neid juba keelama ei tule.Samuti ei arvustata nende vanemaid nende nina all,vaid selja taga.Keegi ei ütle ühele emale:"Hei vaata milline hullumeelne on su laps!!"
Mõnikord ma tõesti sooviks,et keegi teeks seda!!
Samamoodi,kui kõnnid tänaval pead olema ettevaatlik,et sulle mõni jõnglane jalgadesse ei jookse ja sina teda pikali ei põruta mööda kivist teed.Vanemad lasevad neil suhteliselt vabalt joosta kus iganes alates hetkest,mil nad kõndima hakkavad.Pärast,kui laps jookseb sulle otsa nii,et sa ei märka,arvad,et on süüdi tema vanemad,kes ei vaadanud,kus ja mida tema laps teeb?Ei!!Süüdi jääd sina,et ei oska ringi vaadata!

2 commenti:

  1. Olin väljumas lihapoest, käed kotte täis. Enne kui ma jõudsin mõtlema hakata, et kuidas ma täpselt ukse lahti saan, naeratas mulle üks umbes kolmene poiss. Tegi ukse lahti (see nõudis temalt isegi vaeva ju tsipa) ja ütles kõige säravama naeratusega "palun, sinjonriina".

    Ja ka see on puhas vabakasvatuse tulemus. Mul on seesuguseid kogemusi veel omajagu, neist peredest, kus vabakasvatus on tõepoolest vaba_kasvatus_, kus lapsi kasvatatakse hea eeskujuga ning lastakse neil ise katsetada ja olla. Siis tulevadki seesugused, üliviisakad. Kolmeselt.

    RispondiElimina
  2. ei saa vaielda,et kohtab ka hästi "vaba-kasvatatud",ei tahaks piire tõmmata,kuid lõunas kohtab austust vanemate ja abitute vastu rohkem,kui siin põhjas =)

    RispondiElimina