mercoledì 21 dicembre 2011

Minu kodulinn-Bologna

Piazza Maggiore
Bologna,regiooni Emilia-Romagna "capoluogo" (pealinn) ning maailma kõige vanema ülikooli sünnilinn,asutati aastal 1088 ning kuulus on ta oma "portici"(arkaadide) poolest,mida on siin kokku üle 40 kilomeetri.2000 aastal valiti Bologna Euroopa kultuuri pealinnaks.Minu kodu.
Siia tulles on tunne,et mida siin ikka nii väga vaadata.Mõned klubid,kuhu minna.Mõned muuseumid.Piazzad.Kirikud.Neid on siin palju.
Ka mina mõtlesin nii,algul.Nüüd käin mööda tänavaid ning iga kord leian midagi,mida varem ei märganud.Ajalugu on siin palju.Iga nurga peal.Kui itaalia keelt ka osata,seda parem,igal tàhtsamal ehitisel on ka lyhitutvustus.Mònikord ma jalutan porticute all ja loen neid.Ikka ja jàlle.Kòik ei jàà korraga meeldegi.Teiseks on see nii huvitav,kujutada ette neis kòndinuid inimesi.Kes seal elasid,kes tòòtasid,kes palazzot kylastanud.Kes siin kàinud òppimas,vanimas ylikoolis maailmas.Millised arutelud on nende kaarte all toimunud.Laskem aga fantaasial lennata,Bologna laseb sul seda teha!
Via dell'Indipendenza
Kas teadsid,et Bologna all asub veel teine linn?Suve perioodil on seda vòimalik ka vaatama minna.Nii òelda "vee linn",kanalitest koosnev,mòningatel tànavatel on seda vee alust osa ka nàha,nàiteks Porta Galliera juures.Oma kylastusest tuleb siiski ette teavitada,pàris yksi sinna uitama vòimalik ei ole siiski minna.Infot selle kohta saab kysida Piazza Maggiorel olevast turismi infost.
Bolognas on ausalt òeldes kòike.Head sòògid,ajalugu,inimesed on huvitavad.
Sellel aastal valiti ka kindlaks mààratud kriteeriumite pòhjal Bologna kòige paremaks linnaks Itaalias,kus elada.Yhistransport,linna sees liikuvad bussid,on suhteliselt tàpsed.Kui ei toimu streiki muidugi vòi teed ei ole ummistunud autodest.Linn on vàga poliitline.Vòib juhtuda,et hommikul àrkad làhed tòòle,òhtul tagasi pead tulema jala,sest otsustati streikima hakata mingi seaduse vastu.Tàiesti normaalne nàhtus.Vòib nàha òpilasi tànavatel marssimas loosungitega.Blokeerimas peatànavaid,Via Ugo Bassi ja Via dell'Indipendenza.
Portico
Yldiselt Bologna pole kòige ohtlikum linn,kuid samas pole ka vàga ohutu.Tydrukutel pimedal perioodil pole soovitatav yksinda ringi luusida,kindlam ikka kellegi teisega.Eriti Via Lame ja Riva Reno kandis.Kus pidavat olema rohkem narkomaane.Kuigi ka yhel òhtul nàgin tàiesti Piazza Maggiore làhedal,Via D'Azegliol yhte,kes end systis.Eks taolisi leiab igalt poolt.
Kui sattuda Bolognasse,siis kylastada kindasti Via Pratellot,kus on trattoriaid ridade viisi,trattoria on siis sòòmispaik,kus toidud on head ning hinnad on madalad,baare kuhu sisse astuda ning endale yks ilus òhtu kinkida.Rahvast on seal igasugust,nii et kindlasti silmad lahti ringi kàija.
Bolognat tasub kylastada!Tervet Emilia Romagna regiooni tasub vaatama tulla!Toitu maitsma.Inimestega kohtuma.Ajaloo hòngu tunnetama.Kultuuri eluga tutvuma.Tulge!Bologna ootab teid!

5 commenti:

  1. Tähendab, mina olen ka via Stalingrado mitte-linnapoolsest otsast öösiti kesklinna jalutanud, jalgrattaga sõitmisest kõnelemata. Rääkimata sellest, et Il Pratello ei ole ka ohtlik koht - kõik pidutsejad, kes seal on, on küllalt sõbralikud ja heatahtlikud ja ei topi ennast teiste asjadesse. Riva Reno kandis võib mingeid paiku olla, aga samas ma olen taas nii kinost kui mingitelt muudelt sealtkandi üritustelt ka peale keskööd koju jalutanud korduvalt ja ei julge küll ohtlikuks nimetada. Samuti ei ole kuritegevusstatistikat just sealt kandist eriti näinud.

    Ja ainus koht, mida ma ehk öösiti väldiks oleks raudteejaama vahetu ümbrus ja mingi hulk selle taga olevat kvartalit. Kuigi, viimasel ajal on neil raudteejaamas ka carabinieride stazione mobile... Aga jah, kui otsida "Bologna ohtlik linnajagu", siis sellele julgeks osutada.

    RispondiElimina
  2. Ausalt òeldes on nii,et ma pigem kardan,kui pàrast kahetsen ;).Nii,et pimedal ajal eriti yksi ei liigu ;).Riva reno kandis on tehtud palju kahemòttelisi pakkumisi,otse isegi "tànava myygi hinda" kysitud:D ;)))

    RispondiElimina
  3. Hei hei hei!!

    4 eestlast Küproselt tulevd märtsis Bolognasse. Leidsime odavad lennupiletid aga nüüd on raskusi hotelli leidmisega. Kas oled veel Bolognas??

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Olen ikka veel kenasti Bolognas =)
      Kui saan aidata, andke teada =)

      Elimina
  4. Tere
    Kas oskate soovitada, kust tuleks otsida üürikorterit/ühte tuba Bolognas ainult augustikuuks. Või äkki teate, et kuigi ühikates ei tohiks tegelikult külalised ööbida, siis kas see kontroll on karm?

    RispondiElimina