giovedì 29 dicembre 2011

Gerace

Gerace vapp keskvàljakul
Kui paljud on teist kuulnud yhest pisikesest kyalakesest Geracest Itaalias, Lòuna-Itaalias? Arvatavasti vàhesed. Need, kes on siin juba ringi rànnates Milaano, Firenze, Rooma ja Venezia àra nàinud, vòib olla neil on tekkinud huvi ka millegi muu vastu, mingi teist tyypi Itaalia vastu. Itaaliat, mida ei myy meile reisifirmad, ei nàe televiisori reklaamidest. Itaalia, millest paljud itaallasedki ei taha teada. Kuid ometi yks koht, kuhu minna, mida kylastada, kohtuda elanikega, jalutada mòòda kivist tànavat, vaadata uhkeid palazzosid, siseneda kirikutesse, nendesse vanadesse, kus kunagi isegi paganismi harrastati. Vaadata ehitusmeetodeid, kuulata inimestelt, kes lahkelt jutustavad sulle kasvòi kogu ajaloo, kui sul aega aga kuulata. Lahkus. Naeratus suul, ka siis, kui kogu ylejàànud maailm kisab:
"Meil on kriis!"
Linna legend pajatab, et kunagised Locri elanikud pagesid sinna saratseenide rynnakute eest, neid juhtivat sinna kull, lind on tànaseks ka linna vapil esindatud. Linna nimigi pàrinevat kreeka keelsest sònas "jèrax", mis tàhendab kulli. Linnakene saavutas oma tòelise taseme 11 sajandil, kui vallutati normannide poolt, kes sinna ka kuulsa kindluse ehitasid. Nàha saab seda vàljas poolt, sissepààs aga puudub tàiesti. 
Katedraal dell'Assunta sisevaade
Geraces asub Calabria kòige suuremaid kirikuid Cattedrale dell'Assunta, ehitatud 1045 aastal, isegi pàrast maavàrinaid seisab ta uhkelt pysti. Praegu on rekonstrueerimisel, sissepààsu eest kysitakse ka tasu, pisku 2 eurot. Pole ju palju? 
Geracet peetakse Itaalia yheks ilusaimaks kylaks. Nimetage seda, kuidas soovite, mòned ytlevad, et see on linn. Elanikke on seal ligi kolm tuhat, 2009 aasta andmete pòhjal. Itaalia mòistes on ta siiski kylakene. 
Gerace on kyla (linn), mille kylastamiseks on pòhjuseid kylla ja veelgi. Nàha on seal palju. Mere ààrde pààseb ka kiirelt. Nimelt Locri, Joonia mere ààres, on làhedal asuv linn, kus saab mereranda end vàrskendama minna. 


Vaatamisvààrsused Geraces:

Normannide kindlus (1045)
- Normannide kindlus (XI sec.)                                

- Katedraal dell'Assunta (1045)
- San Francesco kirik (XIII saj.)
- San Giovannello kirik (X saj.)
- San Giovannello kirik (XI saj.)
- Santa Maria di Monserrato kirik (XVII saj II pool)
- San Martino kirik (X saj.)
- Santa Maria del Mastro kirik (XVII saj.)
-San Giorgio kirik (
- Sacro Cuore kirik (XVIII saj.)
- Sant’Anna kirik
- San Nicola kirik (VII-VIII saj.)
- San Siminio kirik
 - Cappuccinide klooster (1534)
- Klooster Minori Osservanti (1612)
- San Francesco d’Assisi nunnaklooster (1252)  
- Belvedere Bombarde (vaateplatvorm, millelt avaneb vaade Joonia merele)
 
- l’Arco dei Vescovi (piiskopide kaar)
 
- Palazzo del Balzo
- Palazzo Vitale
- Palazzo Delfino
- Casa Marvasi
 
- Porta del Sole
- Porta delle Bombarde


Kuidas sinna minna? Yhistransport sinna kahjuks ei vii. Peab omama autot ning ise sinna minema. Geraces on ka hotellid, kus peatuda probleemitult, hinnad algavad nii 25€, eks sòltub ka perioodist. Samuti restoranid, kus keha kinnitada, baarid kus aperatiivitada vòi hommiku kohvi brioch'iga vòtta. Yks rahulik puhkus seal veeta on yks minu eesmàrkidest, enne kui turismifirma "haid" selle koha vòlu avastavad.  
Kyla on enam aktiivseim itaallaste puhkuste perioodil, 21.07-31.08. Sel perioodil on avatud ka Gerace vinoteek, kus vòimalik proovida calabria veini valikut koos Calabriale tyypiliste "snàkkidega". Samuti vòimalus proovida ja osta ka Gerace oma veini, Greco di Gerace't, mis on pea vòimatu leida mujalt.
Pluss, mis teeb selle koha veelgi vòluvamaks, inimesed ja nende kyalislahkus! 

Nessun commento:

Posta un commento