martedì 14 giugno 2011

Venezia-tappev palee.

Palazzo Ca' Dario
  Veneetsia on kuulus oma imepärase ja erinevat ajastut esindavate arhitektuuri poolest,milledest kuulsaim on gooti stiil.Paleede ehitus stiili kutsutakse ka Veneetsia-Gooti arhitektuuriks,ehitistel on kasutatud ka mõjutusi bütsantsist ja araabia kultuurist.Stiil arenes 14ndal sajandi Veneetsias.Linnas on ka palju näiteid Renessansi ja Baroki ajastust.
  Veneetsia-Gooti stiili üheks näiteks on Palazzo Ca' Dario,ehitatud aastal 1486ndal aastal Veneetsia diplomaadi ja kaupmehele Giovanni Dariole,pärast tema surma päris maja tema tütar Marietta,kes abiellus omakorda Vincenzo Barbaroga,Giocomo Barbaro poeg,kellele kuulus naabruses asuv palee Barbaro.1522 aastal saavad selle enda kasutusse Marietta pojad,enne seda aga majutati seal türgi diplomaate.
  Ca' Darioga on seotud legend,et maja tapab.Esimese omaniku tütar abiellub Vincenzo Barbaroga,kes samuti sinna majja elama asub.Ning algavad mured,äri läheb halvasti ning mees sureb südamerabandusse.Tema naine aga võtab endalt elu ning taga tipuks tapeti ka üks nende poegadest.
Aja möödudes saab maja omanikuks armeenia vääriskivi kaupleja,ka tema äri hakkab alla mäge minema ning lõpuks ka tema sureb.
Majas elas ka lühikest aega prantsuse kirjanik Henri Regnier,kes nakatus grippi ning suri.
Aastate möödudes sai selle omanikuks rikas inglise kaupmees,ka tema äri hakkas allamäge minema ning lõpuks võttis endalt ise elu.Samuti tappis end ka tema armuke.
1800ndate aastatel sai maja omanikuks Charles Briggs,rikkas härrasmees,ameerikast.Seotuse tõtte gei afääriga oli ta sunnitud,koos oma armukesega Veneetsiast lahkuma,Mehhikosse,kus ta armuke temalt elu võttis.
Maja soovis endale osta kuulus laulja Mario del Monaco 60ndatel,kuid juhtus tõsine õnnetus ning tehing jäi teostamata.
1970ndal aastal asus majja elama Conte Giordano della Lanze,koos oma armukesega.Tema armuke tappis ta vaasiga,lüües teda pähe.Peale kuritöö sooritamist põgenes too aga Londonisse,kust temalt omakorda elu võeti.
Lühikest aega sai maja omanik olla bändi The Who manager,kellelt võttis elu tema narkodiiler.
Palazzo Ca´ Dario,vasakul Palazzo Barbaro
80ndatel aastatel ostis maja endale veneetsia ärimees Fabrizio Ferrari.Ka tema äri hakkas pärast maja ostu halvasti minema.Õde,kes temaga koos elas suri kummalises autoõnnetuses.
Samuti tappis end investor Raoul Gardini,kes pärast maja soetamist,soovis korraldada vaimude välja ajamist.Minnes Veneetsia patriarhi juurde,saatis too ta teise juurde.Ka tema pankrotistus ning võttis endalt elu,kui tuli avalikuks tema finants olukord.
Kuulu jutud olid,et ka Woody Allen tundis huvi selle maja ostu võimalustest,kuid kuuldes eelnevate omanike saatusest,loobus ta sellest ideest.
Praegune omanik Elizabetta Gardini Ferruzzi rendib maja Guggenheim Foundationile äärmiselt headel tingimustel,korraldamaks näitusi.Näitus,mis seal on esindatud peab olema nimes mainitud Gardini nimi.


Nessun commento:

Posta un commento