mercoledì 22 giugno 2011

Calabria

Calabria,Lõuna-Itaalia regioonidest,mis asub täpselt saapanina otsas,ümbritsetud Sicilia,Puglia ja Basilicataga.Residente on seal üle 2 miljoni inimese.
"Polistena- rahu kommuun." Nähtaval on kuuliauk sildil.
Calabrias on vast kaks-kolm linna,mida võib nimetada turisti pesadeks,ülejäänud linnadesse nad eriti ei pääse.Seda kõik sellepärast,et puuduvad teeviidad,korralikud teed on samuti seal nagu unistus.Kui leiad teeviida võib see olla kuulide poolt mitmekordselt läbistatud.Kuid tundes kohalikke,kes teid tunnevad võivad nemad teid aidata pääseda unustamatult kaunitesse kohtadesse,nagu seda näiteks on Aspromonte mägi.
Põhja-itaallased sinna oma jalga eriti tõsta ei soovi,kuna see koht on nii öelda "maffia pesa" ning üldiselt peetakse seda kanti ohtlikuks.Sellest regioonist on pärit üks tuntuimaid ja tugevamaid maffia jõuke nimega Ndrangheta,praeguseks on ta arenenud tugevamaks kui Cosa Nostra,mis pärit Sitsiiliast.Kuigi Cosa Nostrat teatakse maailmas rohkem oma nime poolest,on Ndrangheta tänaseks arenenud tugevaimaks.
Turisti rohked kohad,mis samuti ka äärmiselt kauni looduse ja merega on Reggio Calabria ja Tropea.Minnakse sinna puhkama just seepärast,et seal on kaunis meri.Terves Itaalias öeldakse olevat kaunis meri Sicilias,Calabrias ja Puglias.
Calabrias räägitakse üldjuhul dialektis.Kuigi pärast Itaalia ühendamist 1861 aastal Garibaldi poolt on ametlik keel seal itaalia keel.Vanemad inimesed siiski itaalia keelt ei räägi.Mägikülades ainult dialekt.Võimalik,et ka see on üheks põhjuseks,miks paljudel on hirm sinna minna.
Tänav mere ääres asuvas linnas Scillas.
Minu esimene reis Calabriasse oli 2010nda aasta augustis.Külastasin turisti linnu (Tropea,Reggio Calabria) ja väikseid külasid.Samuti sai külastatud mägi külasid,millest üks on tänaseks hüljatud (Pentidattilo).Loodus on seal lihtsalt hurmav.Ajalugu on teistsugune.Mõjutatud suuresti Kreekast ja Hispaaniast.Samuti ka selle regiooni dialektid.Praegu ei leia sealt sellised kauneid arhitektuuri üllitisi kui Venezias ja Firenzes.Kuid sinna sattudes see koht hurmab oma lihtsuse ja kauni loodusega.Näiteks super ilus väikelinn mere ääres on Scilla,mis on sarnaneb Veneziale.
Kes vähegi Itaalia keelt mõistab,siis Calabria regiooni kohta on tehtud Itaalias ka komöödia,mis kirjeldab väga humoorikalt kogu olukorda,mis regioonis toimub,filmi nimi on Qualunquemente.Vähesel määral on kasutatud ka dialekti.Filmi mõistmiseks peab olema kursis Itaalia poliitika,ajaloo ja ühiskonnaga.Kuid iseenesest on film äärmiselt hea.

Nessun commento:

Posta un commento