venerdì 31 agosto 2012

Nutta v6i naerda...? NAERDA!

Calabria, mia cara Calabria, miks oled küll nii ilus ja siinsed elanikud nii veidrad? Iga päev on üks võitlus teise järel. Miks ei võiks asjad küll kulgeda .. hmm normaalselt? Või vähemalt siis ladusalt. 
Enne minu siia tulekut räägiti mulle "õuduslugusi", sellest mis siin toimub, eriti töö valdkonnas. Mina eestlasliku kangekaelsusega pidin tulema siia kõik enda silmaga yle kaema. Ei saa olla ikka nii hull, sõnu ei usalda! Oma silm on kuningas! Silm oli lõpuks lausa nii kuningas, et l6petasin haiglas, nagu me Lizziga naljatasime, 10 tärni hotellis. 
Minu jaoks Itaalias siiani parimat kohta Calabriast ei ole, selle müstika ja ilu ei anna sõnadesse panna. Täis mystilisi legende. Uskumatuid panoraame, mida pildi peale nii lihtsalt ei saa. 
Dialekt! Vana-kreeka keel, mida siiani inimesed räägivad, kuigi öeldakse, et see ammu unarusse vajunud ja seda enam ei räägita. Circa tuhat inimest siiski seda keelt valdavad! 
Olgu! Ilus maa! Tule kaema! Puhkama! Nautima! 
Inimesed! Ohh issand! Pole sõnu! Nendest võiks avaldada lausa psühholoogilise romaani! Nad on kinni oma arvamuses. Seda ei saa muuta! Sest nemad on need, kes siin elavad- grandi calabresi!
"Kui sind siin ära ei sööda, oled valmis ülejäänud maailmaks! Raskemat paika kui Calabria ei eksisteeri teist!"
Esimene mõte seda lauset kuuldes oli, et .... "What a f**k!?!?!" 
Mis mõttes on siin hullem, kui mujal! Inimesed on inimesed, tõpraid leidub igal pool! Olen kangekaelne! Pean uurima! 
Mida siis märkasin? Inimesed on siin, ütleme omapärased. Mehed lahendavad tülisid püssikuulidega. Mõned päevad tagasi tapeti siin ühe pere meesliikmed, miks ei tea (ei olnud maffiaga seotud!). Uuritakse. Naised on õelad, kui miski ei meeldi, ussitatakse mees teise pere mehe vastu.
Vibos kuulsin ka, et kaks naabrit iga pyhapäev lõpetavad ambulatooriumis, sest kaklevad. Yks teeb midagi nii häirivat, et sõnadega asju selgeks ei saa. Kaigastega minnakse kolkima. Nagu kiviaega sattunud!!
Sunniviisilised abielud! Sest ei tunta kondoome! V6i ei minda valehäbi pärast  neid ostma! Ja õnnetus ongi käes! 20 aastat õnnetust! Nagu... MIDA!?!? 
Perede poolt kokku pandud paarikesed, pisikesest peale! Nagu mida nad üldse teavad? Midagi! Hea on, kui nad maailma avastama ei lähe, muidu ehk jõuab kohale, et midagi nagu ei toimi. Ohh seda õnnetust siis! Kes neid lahutama hakkab? Katoliiklikus kirikus lahutust ei eksisteeri!
Nüüd ei mõtle, et kõik on sellised õnnetud ja mossis! Ei absoluutselt mitte! On ka teistsuguseid, ebanormaalseid, kes enne mõtlevad ja siis teevad! Ka neid, kes minema siit lähevad!
Oled kuulnud, et siin eksisteerib "omertà"? Ei räägi, ei näe, ei kuule isegi, kui oled ühe sammu kaugusel! Kõik on saladus! Ruulib täiega! Omakohus töötab! 
Kõik on uudishimulikud! Enda elust ei räägi keegi, kuid teiste eludes meeldib neil surkida, ja kuidas veel! Mõned teevad oma elust sellise muinasjutu, kuigi tõde on koledam, kui ette suudad kujutada. Näitemäng on kõigile oluline, päeva üks olulisemaid osi. Keegi ei tohi jumala eest aru saada, mis elu ja kuidas keegi elab. Lootusetu on neile selgitada, et asjal puudub mõte. Võtaks mõne raamatu ja hariks end natukene, selle asemel, et tühje sõnu loopida.
Parimatest parim on see, kuidas nad tänaval kõndijaid kommenteerivad! Nagu appiiiii!!! Kes mida kannab, kes kellega kus käis, mida nad tegid. Küsimus, mis see sinu asi on? Aga näe on! Mind ei huvita! Imelik! 

"Faccio i cazzi miei! Tegelen oma asjadega!" sai mu lemmik lauseks! Olgu, et on arrogantne väljendusviis, aga toimis alati! 
Ignorantsust leidub igal pool, olen ka mina väheke ignorantne... Aga siin on see ausalt öeldes liialdatud. 
"Mentaliteet on selline! Seda ei muuda miski! Kahjuks, jah, parem on kui minnakse," selliseid sõnu kuuleb siin tihti. Tähtis on, et noored siit kiirelt minema saavad, niikuinii ei muutu siin miski. Sellise negatiivsusega tõesti ei muutu midagi. Tublid! Aga nemad on need, kes asju paremini teavad! 
"Sono io che ha vissuto .... Mina olen see, kes siin on elanud..."  
Nende absoluutne lemmik lause! Välisvaatleja ei saa midagi aru, sest ei tea midagi. Nagu APPI!?!?! 
"Sei straniera... Oled v2lismaalane, ei saa aru sa miskit," kuulsin ütlevat oma enda elukaaslast.
Tobe! Aga nii mõtlevad siin paljud, et välismaalased ei saa mitte millestki aru. See, et siin suudetakse saksa turistidelt raha välja petta ei tähenda, et kõik ühte potti saab panna!
Kisasin. Ei viinud kuskile. Nyyd lihtsalt naeran. Tegelikult ka! See on lihtsalt nii naeruväärne sildistamine.
"Mina calabrese, sina lihtne välismaalane.." naeran, kuigi ajab sees keema. 
Pole keegi meist parem või halvem, eksju? Igal ühel meist on omad vead ja väärtused. 
Naeratus on minu kaaslaseks ka hetkedel, mil tunnen, et tahaks yhe kõva tou mööda pead anda kellelegi. Parim ravim absoluutselt kõigele ja kõigile.

2 commenti:

  1. Üksikasjad on tegelikult üks sõna.
    Ja koma taha käib tühik.
    (Otse blogi pealkirja all sellised vead!)

    RispondiElimina
  2. T2nan t2helepanu juhtimast =). L2hiajal saavad vead parandatud ning numbrid t2htedega asendatud :)

    RispondiElimina