giovedì 29 dicembre 2011

Gerace

Gerace vapp keskvàljakul
Kui paljud on teist kuulnud yhest pisikesest kyalakesest Geracest Itaalias, Lòuna-Itaalias? Arvatavasti vàhesed. Need, kes on siin juba ringi rànnates Milaano, Firenze, Rooma ja Venezia àra nàinud, vòib olla neil on tekkinud huvi ka millegi muu vastu, mingi teist tyypi Itaalia vastu. Itaaliat, mida ei myy meile reisifirmad, ei nàe televiisori reklaamidest. Itaalia, millest paljud itaallasedki ei taha teada. Kuid ometi yks koht, kuhu minna, mida kylastada, kohtuda elanikega, jalutada mòòda kivist tànavat, vaadata uhkeid palazzosid, siseneda kirikutesse, nendesse vanadesse, kus kunagi isegi paganismi harrastati. Vaadata ehitusmeetodeid, kuulata inimestelt, kes lahkelt jutustavad sulle kasvòi kogu ajaloo, kui sul aega aga kuulata. Lahkus. Naeratus suul, ka siis, kui kogu ylejàànud maailm kisab:
"Meil on kriis!"
Linna legend pajatab, et kunagised Locri elanikud pagesid sinna saratseenide rynnakute eest, neid juhtivat sinna kull, lind on tànaseks ka linna vapil esindatud. Linna nimigi pàrinevat kreeka keelsest sònas "jèrax", mis tàhendab kulli. Linnakene saavutas oma tòelise taseme 11 sajandil, kui vallutati normannide poolt, kes sinna ka kuulsa kindluse ehitasid. Nàha saab seda vàljas poolt, sissepààs aga puudub tàiesti. 
Katedraal dell'Assunta sisevaade
Geraces asub Calabria kòige suuremaid kirikuid Cattedrale dell'Assunta, ehitatud 1045 aastal, isegi pàrast maavàrinaid seisab ta uhkelt pysti. Praegu on rekonstrueerimisel, sissepààsu eest kysitakse ka tasu, pisku 2 eurot. Pole ju palju? 
Geracet peetakse Itaalia yheks ilusaimaks kylaks. Nimetage seda, kuidas soovite, mòned ytlevad, et see on linn. Elanikke on seal ligi kolm tuhat, 2009 aasta andmete pòhjal. Itaalia mòistes on ta siiski kylakene. 
Gerace on kyla (linn), mille kylastamiseks on pòhjuseid kylla ja veelgi. Nàha on seal palju. Mere ààrde pààseb ka kiirelt. Nimelt Locri, Joonia mere ààres, on làhedal asuv linn, kus saab mereranda end vàrskendama minna. 


Vaatamisvààrsused Geraces:

Normannide kindlus (1045)
- Normannide kindlus (XI sec.)                                

- Katedraal dell'Assunta (1045)
- San Francesco kirik (XIII saj.)
- San Giovannello kirik (X saj.)
- San Giovannello kirik (XI saj.)
- Santa Maria di Monserrato kirik (XVII saj II pool)
- San Martino kirik (X saj.)
- Santa Maria del Mastro kirik (XVII saj.)
-San Giorgio kirik (
- Sacro Cuore kirik (XVIII saj.)
- Sant’Anna kirik
- San Nicola kirik (VII-VIII saj.)
- San Siminio kirik
 - Cappuccinide klooster (1534)
- Klooster Minori Osservanti (1612)
- San Francesco d’Assisi nunnaklooster (1252)  
- Belvedere Bombarde (vaateplatvorm, millelt avaneb vaade Joonia merele)
 
- l’Arco dei Vescovi (piiskopide kaar)
 
- Palazzo del Balzo
- Palazzo Vitale
- Palazzo Delfino
- Casa Marvasi
 
- Porta del Sole
- Porta delle Bombarde


Kuidas sinna minna? Yhistransport sinna kahjuks ei vii. Peab omama autot ning ise sinna minema. Geraces on ka hotellid, kus peatuda probleemitult, hinnad algavad nii 25€, eks sòltub ka perioodist. Samuti restoranid, kus keha kinnitada, baarid kus aperatiivitada vòi hommiku kohvi brioch'iga vòtta. Yks rahulik puhkus seal veeta on yks minu eesmàrkidest, enne kui turismifirma "haid" selle koha vòlu avastavad.  
Kyla on enam aktiivseim itaallaste puhkuste perioodil, 21.07-31.08. Sel perioodil on avatud ka Gerace vinoteek, kus vòimalik proovida calabria veini valikut koos Calabriale tyypiliste "snàkkidega". Samuti vòimalus proovida ja osta ka Gerace oma veini, Greco di Gerace't, mis on pea vòimatu leida mujalt.
Pluss, mis teeb selle koha veelgi vòluvamaks, inimesed ja nende kyalislahkus! 

lunedì 26 dicembre 2011

Jòulud

Ma pole kunagi olnud suur jòulude fànn. Teadmine, et tulemas on jòulud  tàhendab minu jaoks ainult suurt osturalli ja allahindluseid ning selle vòrra ka rohkem tòòd. Inimesed, kes nàrveldavalt ringi kàivad ning yritades kellegile mingit kinki leida, jah just mingit kinki, sest kingi tegemine on kohustuslikuks saanud. Kapitalism!
Ahnus! Tahtmine olla kellestki parem!
Jòulud! Tàhendas minu jaoks rohkem tòòd ning rahulolematuid kliente, kuna tòòtasin poes. Millegagi ei olda rahul, midagi ei leita yles. Tullakse justkui oma frustratsiooni vàlja valama. Naeratad neile! Soovid hàid pyhigi, kuid vastu vòid saada ainult turtsatuse:
"Mis hàid pyhi? Kellel need head on?"
Ja nii oligi pole neid jòulusid tykk aega pidanud, ei tahtnudki. Tunnetki polnud.
Sel aastal jòulud on teisiti. Sain ise valida, kus ja kellega neid pean. Minu tee oli Calabria. Oma elukaaslasega. Olles siin, nàgin, et jòulud pole mingi kohutav monster, mida mitte sallida. Kapitalismist làbi immutatud nàtsakas. Kus inimesed segaselt ringi jooksevad ja elu eest, kinke jahivad!
Linn on tàiesti "surnud". Poed on suletud. Mòned baaridki. Inimesed on oma kodudes, pere keskel. Kellel on kuusk ehitud, kellel ainult kaunistused, kellel "presepe" ( jeesuse syndi kujutav kaunistus ). Sugulased, kel vòimalik tulevad kokku oma perede juurde, et veeta koos yks kena puhkus. Nyyd on aega. Puhata nii koolist, kui tòòst. Pole stressi. Visatakse nalja. Nokitakse teine teise kallal. Meenutatakse vanu aegu. Naerdakse.
Isegi, kui asjad just kòige paremas korras pole, tehakse "bella figura", òeldes:
"Muidugi korras, kuidas muidu!"
Ning milleks peakski oma aasta mured kòigile jutustama? Tuleb otsida teema, mis paneks kòiki end meeldivalt tundma, ennaks positiivseid emotsioone. Ja vot nii siin ongi!
MEELDIVAID JòULE TEILE KòIGILE ! :)

mercoledì 21 dicembre 2011

Minu kodulinn-Bologna

Piazza Maggiore
Bologna,regiooni Emilia-Romagna "capoluogo" (pealinn) ning maailma kõige vanema ülikooli sünnilinn,asutati aastal 1088 ning kuulus on ta oma "portici"(arkaadide) poolest,mida on siin kokku üle 40 kilomeetri.2000 aastal valiti Bologna Euroopa kultuuri pealinnaks.Minu kodu.
Siia tulles on tunne,et mida siin ikka nii väga vaadata.Mõned klubid,kuhu minna.Mõned muuseumid.Piazzad.Kirikud.Neid on siin palju.
Ka mina mõtlesin nii,algul.Nüüd käin mööda tänavaid ning iga kord leian midagi,mida varem ei märganud.Ajalugu on siin palju.Iga nurga peal.Kui itaalia keelt ka osata,seda parem,igal tàhtsamal ehitisel on ka lyhitutvustus.Mònikord ma jalutan porticute all ja loen neid.Ikka ja jàlle.Kòik ei jàà korraga meeldegi.Teiseks on see nii huvitav,kujutada ette neis kòndinuid inimesi.Kes seal elasid,kes tòòtasid,kes palazzot kylastanud.Kes siin kàinud òppimas,vanimas ylikoolis maailmas.Millised arutelud on nende kaarte all toimunud.Laskem aga fantaasial lennata,Bologna laseb sul seda teha!
Via dell'Indipendenza
Kas teadsid,et Bologna all asub veel teine linn?Suve perioodil on seda vòimalik ka vaatama minna.Nii òelda "vee linn",kanalitest koosnev,mòningatel tànavatel on seda vee alust osa ka nàha,nàiteks Porta Galliera juures.Oma kylastusest tuleb siiski ette teavitada,pàris yksi sinna uitama vòimalik ei ole siiski minna.Infot selle kohta saab kysida Piazza Maggiorel olevast turismi infost.
Bolognas on ausalt òeldes kòike.Head sòògid,ajalugu,inimesed on huvitavad.
Sellel aastal valiti ka kindlaks mààratud kriteeriumite pòhjal Bologna kòige paremaks linnaks Itaalias,kus elada.Yhistransport,linna sees liikuvad bussid,on suhteliselt tàpsed.Kui ei toimu streiki muidugi vòi teed ei ole ummistunud autodest.Linn on vàga poliitline.Vòib juhtuda,et hommikul àrkad làhed tòòle,òhtul tagasi pead tulema jala,sest otsustati streikima hakata mingi seaduse vastu.Tàiesti normaalne nàhtus.Vòib nàha òpilasi tànavatel marssimas loosungitega.Blokeerimas peatànavaid,Via Ugo Bassi ja Via dell'Indipendenza.
Portico
Yldiselt Bologna pole kòige ohtlikum linn,kuid samas pole ka vàga ohutu.Tydrukutel pimedal perioodil pole soovitatav yksinda ringi luusida,kindlam ikka kellegi teisega.Eriti Via Lame ja Riva Reno kandis.Kus pidavat olema rohkem narkomaane.Kuigi ka yhel òhtul nàgin tàiesti Piazza Maggiore làhedal,Via D'Azegliol yhte,kes end systis.Eks taolisi leiab igalt poolt.
Kui sattuda Bolognasse,siis kylastada kindasti Via Pratellot,kus on trattoriaid ridade viisi,trattoria on siis sòòmispaik,kus toidud on head ning hinnad on madalad,baare kuhu sisse astuda ning endale yks ilus òhtu kinkida.Rahvast on seal igasugust,nii et kindlasti silmad lahti ringi kàija.
Bolognat tasub kylastada!Tervet Emilia Romagna regiooni tasub vaatama tulla!Toitu maitsma.Inimestega kohtuma.Ajaloo hòngu tunnetama.Kultuuri eluga tutvuma.Tulge!Bologna ootab teid!

martedì 20 dicembre 2011

Saatuse tahtel Veronasse

Verona kaart
Pàev,mil midagi teha polnud,otsustasin minna làhedal asuvasse linna.Turisti linna.Kuskile,kus turistid ummistavad teed kòik suved-Firenze.Eelmisel pàeval plaanides otsustasime vòtta meile "armsa" regionale.Tunnike sòita ja kohal,hind on ka madal,8 euro ringis.Regionale làks hommikul vara-6.45.Rongijaama jòudsime vast viis minutit enne rongi vàljumist.Jooksime ringi nagu peata kanad,otsides platvormi,kust rong vàljub-2 EST ning pòrutasime esimese otsaga valesse suunda 2 OVEST'i poole.Sealt leidsime Verona rongi,mis 07:10 vàljumas.2 minutit.Kysisime enda làhedalt olevatelt inimestelt,kus asub EST.Keegi ei tea.Jookseme.Kohtusime kahe tyybiga,kes ka otsivad seda sama rongi.Ja maratoni lòpuks,kui pea ringi kàis ja hingata oli valus,leidsime ylesse EST,kuid rong oli juba làinud...
Esimest korda kogu minu siin oldud
Vàike Colosseum-Arena
aja jooksul jàin rongist maha...Ja minu elukaaslane esimest korda kogu oma elatud aja jooksul,mida ei saa kas trenitalia vòi streigi kaela ajada.
Mis seal siis ikka,kuna niikuinii olime rongijaama varakult tulnud,oleks olnud vàga tobe ka tagasi pòòrduda.Jàrgmine regionale oli Veronasse,Veneto regiooni.Vòtsime selle ning làksime hoopis vastupidises suunas.Linna kohta algul midagi ei teadnud,ainult et seotud Romeo ja Julia armulooga ning,et seal asub "vàike colosseum" - arena.Kuna kuskile mujale minna ei olnud,mòtlesin,et ka selle koha peab ju àra nàgema,kuigi minu reisilisti ei kuulu.
Julia
Ilm oli ilus,pàiksepaisteline,kuigi kylm,vast mingi 6-7 kraadi.
Kysisime kus asub kesklinn,millises suunas peab minema,ning hakkasime ròòmsalt astuma.
Kesklinna polnudki nii pikk maa,vast 15-20 minutit oli kòndimist.Leidsime yles esimese monumendi-Arena.Jòuluvanadest ymbritsetud,neile oli korraldatud jooksuvòistlus,samuti pisikesed putkad pysti,kus myydi jòulunànni.
Yldiselt arvasin ma,muidugi vàga valesti,et sellega Verona otsa saabki.Muud ma selle linna kohta ju kuulnud polnud.Aega polnud ka,et lugeda.Verona yllatas mind pàris palju.Piazza dell'erbe,La casa di Giulia,Piazza dei signori.Pàrast oma kylastust linna otsisin infot ka wikipediast ning leidsin,et Verona kuulub ka Unesco pàrandite hulka.
Mulle meeldis Veronas kòik.Oli kyll tàis kiviehitisi,kuid oli ka loodust,màgesid.Jògi,Adige,mis linna làbis,oli yks puhtamaid mida yldse Itaalia linnades olen nàinud.
Nautisin vàga-vàga seda linna.
Inimesed seal eriti lahked pole.Eriti,mis puutub vàlismaalastesse ja lòunast tulevatesse kaasmaalastesse.Vòimul on Lega Nord,partei,kes tahab Itaaliat kaheks lahutada ja vàlismaalased ning lòuna itaallased vàlja kihutada pàrast.
Piazza delle Erbe
Mu elukaaslase sòber,kes seal elab ytles,et linn on ilus,aga inimeste kohta nii palju òelda ei saa.Kàis kord ta mingil yritusel,inimesed teda nàhes olevat òelnud "terrone-terrone-terrone".Olgugi,et kaasmaalased,aga ikkagi antakse mingi hyydnimi kylge.Paar-kolm korda seda kuuldes polegi nii solvav,suudad mòòda vaadata,aga kui seda lausa nina alla hakatakse hòòruma on teine lugu.
Kuigi ringi kàies nàgin pàris palju mehi ida-eurooplannast blondiinike kàevangus.Samuti baarides-restoranides tòòtasid vàlismaalased,ka "terroned".
Ennegi on mòttes olnud,et kui need leghistid kòik selle tòòtava rahva vàlja ajab,kas nende arvates muutuks elu paremaks,vastus oleks nende arvates alguses kindasti jah!Me oleme tòòròòvlid!!
Ponte Pietra
Verona.Kindlasti yks linnadest,mida minna kylastama.Kas vòi ainult Julia maja ja Arena pàrast.Avastate,et seal on nii mòndagi muud ja huvitavat,mida uudistada.