martedì 23 agosto 2011

Jälle üks kasulik teadmine juures!

Itaalia,ning mõned teisedki Euroopa riigid on "paradiis" paljudele immigrantidele.Kes on siia kas põgenenud sõja kannatuste eest või uue elu algust otsima.Paljudele on nad suht vastuvõetamatud.Kas see on lihtsalt tühipaljas kultuuriliste erinevuste "mitte-sallivus"?
Bolognas on neid immigrante suhteliselt palju,Pakistanist,Bangladeshist,Marokost ja muudest Idamaa riikidest.Minu teooria siis oleks selline,kui sa muudad oma asukohta,pead austama selle riigi kultuuri ja religiooni,sa ei pea loomulikult seda iga päevaselt järgima hakkama.Kuigi,näiteks kui eurooplane peaks sattuma elama islamiriiki,siis temale erilist kohtlemist ette ei nähta.
Siin olles olen näinud marokolasi,kellel algab "ramadan" ning nemad enam tööd teha ei saa.Tunnike võtavad pausi-religioon nõuab.Meie eurooplased austame nende otsust,las siis "ramadamitavad".
Paljud,kes tänavatel igasugu vidinaid müüvad,ning pahatihti turiste sõna-otses mõttes paljaks röövivad,kiire teenimise eesmärgil.Puudub austus absoluutselt teise indiviidi ja tema vara vastu,kuid nemad seda enda puhul nõuavad ja pasundavad igal võimalusel.
Samuti on juhtumeid,kus marokolased,afganistaanlased ja kes need kõik siia kokku tulnud on,vägistavad eurooplannasid.Kuna need on nende jaoks kõik sajaprotsendiliselt libud.Mille järgi see küll otsustatud?Riietus on tõepoolest vabam,ei käida ringi burkadega,mille sees võib lausa "sulada".Samuti vastassoo vahelised suhted on vabamad.Kultuuriline erinevus,mida võiks austada!Aga seda ei ole.Paar kuud tagasi oli näiteks Bolognas ka juhtum,kus neli-NELI marokolast peksid üht välismaalannat,kui too õhtu poolikul oma koju tagasi pöördus.Üks marokolane vägistas 19st aastase itaallanna.
"Marokolased need kipuvad rohkem peksma,vägistama nii palju mitte,"ütles mulle mu töökaaslane.
"Üks päev seisin bussijaamas,oodates bussi tuli üks minuga jutlema,ei teinud temast välja.Tean,et nii on parem!Ega ta kohe minema siis ei läinud.Esiteks tegi nägusi.Lõpuks tõukas mind tugevasti,nii et ma lausa tasakaalu kaotasin,seda kõike kõigi teiste nähes,"jätkas ta.
Nendega peab ettevaatlik olema.Eriti õhtupimeduses.Välismaallanna.Blondiin on eriti atraktiivne.
Siin olles tekib lihtsalt mitte-sallivuse tunne nende suunas.Üritad olla õiglane ja humanistlik.Kui teisel puudub austus minu vastu,miks peaks mina teist inimest austama?
Ühel päeval tööl olles polnud eriti kliente,nii üheteist paiku õhtul.jalutasin restorani ees,kus töötan.Tuli minuga rääkima üks "islami maa elanik",täpselt vot ei mäleta,kust ta pärit.Juttu alustas nagu ikka enamus,kus see-too tänav asub.Mina naiivselt seletan.
"Ma olen siit restoranist mitmeod kordi mööda kõndinud.Näinud,kuidas sa töötad.Sa meeldid mulle väga ja ma tahaks sinuga lähemalt tuttavaks saada.Lähme ehk aperatiivile täna õhtul.Mis kell sa lõpetad???"oli tema vastus mu seletamisele.
"Ma ei tea,mis kell ma lõpetan.Ma olen hõivatud,peatselt abiellumas.Mu elukaaslane on väga armukade,"calabrese" mõistad.Nendega nalja ei ole,"vastasin,lootes rumalalt,ehk töötab ka tema peal "trikk-calabrese".
Absoluutselt ei tõuganud eemale.
"Ma tahan ju ainult sinu sõprust!"
"No sorry.Võimatu.Ma lähen.Head õhtu jätku,sinjoor,"vastasin ja kiirel sammul läksin tagasi restorani.
Vaatasin,et passib seal veel.Sel õhtul palusin,nii igaks juhuks,et ülemus mu koju viiks.
Järgmisel õhtul 11st paiku,ohh-üllatust,see sama jorss passis samas kohas.Üksi.Passides pingsalt restorani poole kus töötan.
Palusin ka sellel õhtul ülemuselt,et ta mu koju viiks.Sel õhtul,autosse istudes vaatasin,pani minema samal hetkel,kui autogi liikuma hakkas.
Ühesõnaga,ole veel nende vastu lahke!Kleebivad end külge ja teab,mis lollusi peas välja mõtleb.
Ei väida,et kõik on sellised "juhmardid",absoluutselt mitte.Vast 1% kogu sellest inimsummast,on normaalsed,teevad tööd,elavad oma elu ja lasevad seda ka teistel teha.

mercoledì 17 agosto 2011

Nähtamatu nagu kuu teine pool. (J.Tingwall)

Ndrangheta,selle nimega kutsutakse Itaalia kõige ohtlikumaks ja tugevaimaks kujunenud maffia jõuku,mille juured asuvad Reggio Calabria provintsis,ning on levinud ka Vibo Valentiasse,Crotonesse,Catanzarosse ning Cosenzasse.
Ametivõimude kohaselt on tegutsemas Calabrias umbes 155 klanni (ndrine),millel on umbes 6000 tegutsevat liiget.Ndrangheta hakkas kujunema koheselt peale Itaalia ühendamist aastal 1861,vastukaaluks rikkale klassile põhjast.Pärast II Maailmasõda kogus jõuk jõudu salakaubandusega.1970ndaks aastaks hakati aga tegelema ka inimröövidega.Saadud raha investeeriti uimastikaubandusse,kus saadav tulu oli suurem.
Ndrangheta on üks tähtsamaid gruppe uimastikauba veos,olulisem Kolumbia omastki.Osa uimastiärist sai üle võetud Cosa Nostralt (tuntuim maffia jõuk Sitsiiliast),kui 1990ndatel sattus sitsiillaste rühmitus ametivõimude pingsa tähelepanu alla.
Ndrangheta erineb teistest maffiajõukudest selle poolest,et selle liikmed on suurel määral perekonnaliikmed,mis tähendab omakorda,et reetmisi esineb vähem.Rühma liikmeks saamine on määratud sünniga.Harvad on juhtumid,kus rümituse liikmeks saab väljaspool "vereliini".Ndranghetal puudub üks ja ainus "capo",tal perekonnad,mis on tähtsamad teistest.Kuna rühmitus on perekonna põhine on raske jõugule ligi pääseda,samuti on reetmisi vähem.Jõugus kehtib "omertà" ehk vaikmise seadus,kes räägib,see kaotab ka oma elu,samuti kehtib see ka Calabria elanikke kohta.
Kui nähaksegi tapjat,ei räägi sellest mitte keegi ametivõimudele.Näiteks tapeti rannas,avalikus kohas,ühe ndrangheta klanni perepea.Ametivõimud asusid inimesi küsitlema,isegi see,kes sündmuspaigale kõige ligemal oli,ütles,et ei kuulnud ega näinud ta mitte kui midagi,vaatas tema telekat.Kartuses kättemaksu ei räägita.
Perekonna vahelised võimuvõitlused on verised.Tapetakse avalikult tänaval.Austamata surnuid.Näiteks ühe pere kättemaks perepea tapmise eest toimus "capo" matuste ajal,mil tapeti kõik meessugulased,et ei oleks võimalik "verd" edasi anda.
2000 aastal muusik Francesco Sbano lasi välja kolmest CDst koosneva kogumiku maffia folk muusikast,mis on tuntud nime all La Musica Della Mafia,kogumik mille laulud on enamasti kirjtatud ndrangheta muusikute poolt.Tekst on enamasti calabria dialektis.

Allikas Wikipedia 

Palkadest

Itaalias puudub miinimumpalga süsteem ning palk sõltub sinu vastu võetavast töökohast,ja kokkuleppest.Lõunas on palganumbrid madalamad,kui need on Põhja-Itaalias,suuremad numbrid on muidugi Lombardia regioonis,Milanos.Meeste palgad on suuremad,kui seda on näiteks naistel.Enamustel kaasneb ka 13nes palk jõulude ajal.Mõndadel näiteks nagu seda on õlitööstuses ja panganduses kaasneb ka 14nes ja 15nes palk.
Klienditeeninduses töötajad teenivad alates 600st eurost kuus.Ettekandjana on võimalus teenida kuni 2000 eurot,kõik oleneb sinu läbirääkimis oskustest ja kompetentsist,samuti varasemast kogemusest.Tavaliselt pakutakse tunnipalka.Mis varieerub 6-9 euroni.Tavaliselt pakutakse kõige väiksemat,kuid läbirääkimiste tulemusena võib saada ka suuremat.
Hostessi tööd tehes,mis tähendab kuskil üritustel,kas vidinaid müüja või mingi firma tooteid reklaamida,makstakse 5-6 tunni eest vastavalt kuni 100 eurot.Kuid palk saabub sinu kontole mingil seletamatul põhjusel alles 3 kuu pärast.
Poodides alustad lepinguga "apprendista" ehk siis õpilane,mis tähendab palju tööd,kuid väiksemat palka.Palganumbrid algavad 600st eurost.
Põllumeeste palgad on vahemikus 1600 eurot kuus.Kontoritöötajate oma 1300 euro ringis.
Paljud siinsed firmad pakuvad oma töötajatele seevastu mitmeid soodustusi,näiteks lõunasöök on firma poolt makstud.Paljudele juhtivatele töötajatele aga nende laste erakooli makse,firma autot (harv nähtus,kuid siiski olemas),tasuta ühistranspordi võimalust või makstakse kinni koos palgaga,tasuta sportimis võimalusi,tasuta reisimis pakkumised,lähetusi mõnda eksootilisse riiki,pileteid mõnele spordiüritusele või show'le,tasuta elukoha võimalus,intressivaba kodu või mõnda muud laenu.
Praeguses majanduslikus olukorras,mil on väga raske tööd leida,siis kasutavad seda ära ka itaallased.Näiteks,kui sa tahad tööd,kuid puuduvad oskused võivad nad su palgata,aga pead tegema suure hulga tööd,kas väikse palga eest,või töötama üldse tasuta!Näiteks tasuta töötama peavad need,kes siin juristikat õpivad,et saada head kogemust peavad ülikooli lõpetanud minema mõne hea advokaadi juurde õpilaseks nii 2-3 aastaks ja seda kõike tasuta!(Imestagem,miks ikka kolmekümnendates elatakse vanemate juures-kõigel on põhjus!)
Tööd nad peavad rabama vaat,et mitmeid kordi topelt,kui need,kel juba 30 aastat töökogemust ette näidata!
Itaalias kehtib astmeline tulumaks.Siin on ka vastavad numbrid:
0-15,000 - 23%
15,001-28,000 - 27%
28,001-55,000 - 38%
55,001-75,000 - 41%
75,001 ... - 43%


Ettevaatlikus pole kunagi küllalt!

Töötades restoranis näeb ja kuuleb nii mõndagi huvitavat.Võimalus tutvuda erinevate inimestega ning kuulda nende kogemusi siin,Itaalias.Mis neile meeldib ja mis neile ei meeldi,üldjuhul on ikka kõik äärmiselt nunnu!
Meenub üks suur ameerika pere,kes iga asja peale,mida nägid "oooooohhhh ja aaaaahhh" häälitsesid,käisid meil söömas ning iga toidu portsjonit nähes häälitsesid "oooooohhh how sweet" või "wooooowww how beautiful",muidugi tehti igast toidust mitu pilti.
Kuid kõikide turistide puhkus ei lõpe just kõige paremini.Siin siis soovitused,kuidas oma puhkust nautida ilma iga suguste viperdusteta.
Juhtum tänasest.Saabusid sööma neli ameeriklast.Kõik hästi riides,vaimustatud Bologna kaunist arhitektuurist,kuigi mõhkugi ei teadnud linna ajaloost ja selle olulisusest läbi aegade.Tellimus oli kiire,lasagna ja spaghetti bolognese,tüüpilised bologna linna toidud.Toidud serveeritud,sõid,rääkisid.Kuni ühel hetkel saabus nende laua juurde kolmekümnendates mees,koos oma sõbraga,kes viieteist-kuueteist aastane.Talle eriti tähelepanu ei pööratud.Pakkus ajalehti osta,millest turistid huvitatud polnud.Samal ajal,kui mees sahkerdas ajalehti müüa,varastas poisike laualt iPhone.Kuna mehed olid ametis rääkimise,söömise ja mehe vältmisega,pandi iPhone'i kadumist alles 5-10 minutit hiljem tähele.Paanika.
"Meile on politseid vaja kohe!!Mul varastati iPhone!!!"karjus omanik.
Õnn oli,et ei läinud dokumendid koos rahaga,vat siis oleks häda olnud suur!
Teine juhtum oli samalaadne,kuid itaallannalt varastati meil süües kott koos dokumentide ja koduvõtmetega.Samuti paanika,helistati politseisse,mindi kohale ja tehti ka avaldus.
Mida siis peaks tähele panema?
Tänavad on täis inimesi,üldjuhul on nad välismaalased,kes üritavad sulle lilli ja muid vidinaid müüja,võivad isegi sulle asja kätte pista ja sundida maksma.Kui nad on mitmekesi,siis üks juhib su tähelepanu eemale ning teine samal ajal paneb pihta sinu väärtuslikud asjad.Ära alahinda nende kiirust!Kui käes liduvad nad nagu tuul!
Suurlinnad on neid täis.Samuti mustlased.Kes tänavatel kerjavad,andes neile midagi võivad nad tähelepanu hajudes ka sinu rahakoti jms lihtsalt käest tõmmata ja jooksma panna.
Kunagi ära näita neile oma rahakotti ja selle sisu.See on kiire kaduma.Kanna alati dokumente enda läheduses,raha võta kaasa nii palju,kui arvad seda kulutavat ning ka seegi oma keha läheduses hoida.
Restoranis samuti,mitte kunagi jätta kotti nähtavale kohale,eriti kui sa peaks õue alal sööma juhtuma.Ilus ja romantiline küll,eriti õhtul küünlavalgel,kuid need "tänava müüjad" ja mustlased rikuvad kogu ilu,kui ilmuvad ja leierdama kukuvad ning su asjad piistu panevad.
Rongides,eriti tihti just selles odavamas-regionales,liigub ringi kahtlast rahvast.Osad on need,kes sulle kirjakesi aknalaudadele panevad,stiilis "mul on sada last ja suur nälg,palun anna raha".Üks itaallane juhtis tähelepanu.
"Vaata,et sa nüüd oma kotist kinni hoiad!Te ei ole itaallanna.Palju turistid ei tea,kuid need päevavargad võtavad kaasa koos kirjaga ka su koti!"
Tänasin hoiatuse eest ning ka kotti hoian silmas kenasti.Samuti sularaha enam kaasas ei kanna kui reisin "regionale" või "intercity'ga".Võib-olla vast 5-10 eurot on taskus ja see on ka kõik.Ettevaatus ei ole kunagi küllast.
Tähelepanu ka kindlasti hindadele.Ma ei tea,kust olid pärit ERITI naiivsed turistid,kuid Venezias suudeti müüja kahele turistile 2 jäätist 27 euroga.Õnneks võeti jäätisemüüjatelt litsents tegutseda.
Itaalia on ilus,kuid mis siin nii väga kaunis ei ole-selle maa elanikud!Ära lase oma kaunist puhkust rikkuda mõne halva "üllatusega" nagu seda on sinu dokumentide,raha või mõne väärtusliku varastamine.
Tähelepanu peab olema suur,eriti rahvarohketes kohtades,kus pikanäpu mehed väga edukalt tegutsevad!

sabato 13 agosto 2011

"I calabresi"

Calabria on regioon Lõuna-Itaalias.Üks vaesemaid,ilma korraliku transpordi ühenduseta.Ümbritsetud lõuna poolt Sitsiiliaga,ida naabriks on Puglia,põhjas Basilicata.Tuntud bergamoti,tsitruseline mida laialdaselt kasutatakse nii parfumeeria tööstuses kui ka tees,ning oliiviõli poolest.Regioon kust on pärit Itaalia vürtsikaimad toidud.Samuti kõige "kõvema" peaga rahvas.
Kui siia tulles mainisin,et mu elukaaslane pärineb Calabriast,vaadati mind vähe viltu ja naerdi.Küsisin siis miks,vastuseks sain alati,küll sa ise teada saad lõpuks.Uurides siis asja lähemalt ka teiste käest,siis sain aru miks oli neil selline reaktsioon.
"I calabresi",itaalia keeles,on nii öelda üks paindumatumaid inimtüüpe siin.Kui olete siin käinud,siis vast on teid hoiatatud tüüpiliselt napollaste eest,et need teid tühjaks ei varasta.Kuigi asi ei ole nii,et nad varastavad,vaid te ise annate neile raha,sest nad räägivad teid lihtsalt nii pehmeks,et teil tuleb "tahtmine" talle raha anda.
"I calabresi" on suhteliselt paindumatud,kui nad on midagi endale pähe võtnud on seda raske muuta.Sihikindlusega ründavad nad oma eesmärki,kuni on selle saavutanud.Väga traditsioonilised ja perekesksed.Calabrias olles on tunne,kui elaks teises maailmas.Inimesi vaadates kõrvalt jääb mulje rõõmsameelsetest ja muretut elu elavatest inimestest.Teades,aga selle regiooni kriminaalset tausta,muutub arvamus teiseks.Calabrias,Reggio Calabria provintsis,"sündis" tänapäeval kõige ohtlikumaks maffia organisatsiooniks peetav "ndrangheta".Uudistest võib kuulda tihti röövimistest,väljapressimistest,narkveost seotud selle organisatsiooniga,samuti mõrvadest,mis toimuvad suht päise päeva ajal.Inimesed on sellega seal harjunud.Lihtsalt "õigel ajal tuleb osata vait olla".Seal on täiesti tavaline,et tänavatel tulistatakse,kas "maffia sõja" pidamiseks kedagi tänaval või pubis,kui keegi peakski juhtuma nägema tulistajat,siis sellest vaikitakse,seda kutsutakse "omertà".Isegi kui ollakse täiesti kõrvuti selle inimesega."I calabresi" teavad juba,kuidas vaikida!Võib tunduda,et nad räägivad palju,kuid kui kuulad,siis teatud teemasid nad ei puuduta.Elu läheb edasi.
Enamustel,kellel tahe ja võimalust liiguvad sealt minema.Pärast Itaalia ühendamist 1861sel aastal lahkusid paljud,kel selleks võimalus.Populaarsemad asupaigad olid Argentiina,Venezuela,Austraalia ka USA.
"I calabresi-de" kättemaks on julm,eriti kui neid petta.Näiteks viiekümnendatel olid kättemaksud verised!Kui juhtus abielunaine vahele jääma petmisega,siis tema armuke tapeti lõigati maha suguelundid,topiti need suhu ning lükati kraavist alla.Ega nainegi eluga pääsenud,ka tema tapeti ja lükati kraavist alla.Oli olnud ka juhtum,kus petetu naise vankri taha sidus ja siis mööda küla selle laibaga ringi sõitis.
Tänapäeval sellised juhtumid on üliharvad!
Kuid "i calabresi" mehed on tuntud üldiselt oma armukadeduse poolest.See,mis nende,keegi võõras puutuda ei tohi!
"I calabresi-de" kohta on igasugu lugusid,mida võib kuulda.Teised itaallased nagu ei räägikski mitte oma kaasmaalastest,vaid inimestest kes oleks nagu pärit hoopis teisest riigist.

Milano?Või ... ?

Enne Itaaliasse tulekut soovitatakse minna suurematesse linnadesse tööd otsima.Eelkõige just Milanosse või siis Roomasse.Suurem linn rohkem võimalusi.Samas on nii palju ilusaid linnu,mis on väiksemad.Kas väiksematesse linnadesse üldse tasub minna tööd otsima?
Milano.Grandioosne.Tööstuslinn.Üks moe pealinnadest,suurima moe kaubandus tänavaga.Kuid samas nii kaootiline ja väga džunglit meenutav.Tundub kehtivat seadus: "kes on tugev,see jääb ellu,üle jäänud praagitakse välja".Milano eluga harjumine on suhteliselt raske,kui sulle ei meeldi suurlinnad ja tuled Eesti väikelinnast,mis Milanoga võrreldes on küla.Inimesi on kokku kogunenud igast maailma otsast eesmärgiga tööd leida.Kohata võib igasuguseid inimesi.Ühed,kes tõepoolest on ausad,teised kes üritavad hakkama saada teisi ära kasutades.
Väiksemates linnades on elu väheke rahulikum.Kuid jällegi oleneb kuhu Itaalias sattuda.Näiteks Bologna,rahulikum ja inimesed on teised.Bologna on Emilia-Romagna regiooni nii öelda pealinn.Huvitava ajalooga ning Itaalia "aju" keskus,siin asub vanim ülikool maailmas.Siia saabuvad inimesed on teised.Tavaliselt saabutakse siia õppimise eesmärgil,tööd otsima vähesed.Siia on kogunenud samuti igasuguseid inimesi,kuid tüübilt on nad teistsugusemad,kui on Milanos.Seda ei saa ütelda,et paremad,küll aga sõbralikumad ja avatumad.Samuti olevat ka Torino mõnus linn,kus uut "elu" alustada.Keskkond rahulik ja sõbralik.
Üldiselt tulles Itaaliasse tööotsingutele,maandutakse esimese asjana kuskil suurlinnas,kas siis Milanos või Roomas,kahest neist on vaieldamatult eelistatuimal positsioonil Milano.Väikelinnadesse õnne otsima lähevad vähesed,kuigi eluviis on seal kohati isegi parem.Ka itaallased lähevad pärast ülikooli diplomi kätte saamist otsima tööd suurlinnadesse.
Suurlinna eeliseks on kindlasti suuremad võimalused mingigi töö leida.Palgad võivad olla,kuid ei pruugi,paremad.Võimalusi edasi liikumiseks ja millegi uue leidmiseks on alati.Suurlinn on võimaluste "maa" lihtsalt tuleb osata seda kasutada.Kahjuks kõigile see "kiskjalik" eluviis ei sobi.
Väikelinna eeliseks on vaiksem keskkond.Kindlasti korteri üürimine ei ole nii hinge matvalt kallis samuti elurütm on väheke vaiksem.Inimesed ei jookse peaga vastu seina,ega ürita iga hinna eest "ellu jääda".Väiksemates linnades kahjuks,aga on raskem tööd leida.Kui linn ei ole muidugi just üks "turisti pesadest".Nagu näiteks Lõuna-Itaalias Tropea.
Kellele hinge lähedane just väiksemad ja vaiksemad piirkonnad,võivad proovida!Ega sellest midagi kaotada ei ole!Neile,kellele aga meeldib Milano kiire ja kiskjalik eluviis,soovin aga jaksu ja vastu pidavust =).


martedì 2 agosto 2011

Töökaaslane F !!!!

Ma kohe pean temast kirjutama!Pole ealeski lihtsalt nii naljakat ja samal ajal napakat inimest kohanud.Pärit on mees,mis mees,bioloogiline vanus võib näidata seda,kuid tegelikult tundub olevat alles väike poisike!
Kolmekümnendates.Rikkurite võsuke.Vanemad on mõlemad doktorid Marche regioonis,kus täpsemalt pole uurinud.Sest ega me eriti hästi läbi ei saa.
Õpib Bologna ülikoolis SIIANI! antropoloogiat.Mida ta küll selle teaduskonna lõpetamisel ette võtta kavatseb,pole tal õrna aimugi!Millal ta lõpetab?Vastus selle peale on alati "piano,piano" (vaikselt,vaikselt).Kõik läheb edasi aeglaselt.
Alguses saime nagu läbi natukene.Peakokk hoiatas tema eest,et too on natukene psühhopaat.Alati kui ma midagi tegin olevat mind jälginud.Ühel päeval siis lihtsalt niisama kukkusin jahvatama oma poisist ja mainisin,et too on "calabrese",mille peale tüüp suuresti tagasi tõmbus.
Üteldes:"Calabrese?!?!?!No,mis sul temaga?Kultuur ju nii erinev!"
Vastasin,et vot selle mehega ma tunnen end paremini kui kunagi varem.
Tema jällegi ega see kaua kesta."i calabresi" on imelikud inimesed,küll sa kunagi selle ka selgeks saad,sa veel nii vähe siin elanud sa ei tea miski.
Mis seal ikka.Paljud on mulle nii ütelnud,kuid minu jaoks pole oluline kust pärit,vanus ja muud "armastuse määrajad".
Hoian temast ise suuresti nüüd ka eemale.Nii on parem.Eriti pärast,kui ta venetsuellannale patsu pepule andis ja hiljem ka tema tisside vahele ürtas ronida.
Eiriti ta tööd teha ei viitsi.Peidab end kuskile ära,näiteks toaletis armastab ta nüüd istumas käia.Nii vahelduseks.Saadab sõnumeid.Üks tema lemmik tegevustest töö ajal.
Tal on oma viis,kuidas oma tööaega pikendada.Meil seal kaks saali,peame katma nii õhtuks kui lõunaks.Tema suutis eile õhtul siis järgneva päeva hommikuks kaks saali ühe tunniga ära katta.Ma mäletan kui töötasin SÄM-is,siis sellistel aeglastel ma olin alati kui "pind perses".
"Kas saad juba lõpetatud?"
Praegu naudin mitte vastutava elu ja lihtsalt vaatasin,kuidas ta seal oma "kunsti annet" üritab saalis laudade katmisel väljendada.
Eile siis lõpetades üht saali.Pannes lauale nii kollased kui sinised salvrätid.Avastas,et üks kollane on puudu.Nägi õues meie tuhatoosi hoidjas,tuhatoosi all kollast salvrätti.Tuhatoosi hoidjas mõnikord meil isegi ei ole tuhatoosi ja inimesd kustutavad oma sigaretid sinna lihtsalt niisama.Tema tormas sealt seda salvrätti kiskuma.Vaatasin silmad suured.Puhta segi keeranud!
"Kas sa oma suud pühiksid selle salvrätiga?????"
"Ei...Kuid mul on üks kollane puudu"
"No!Pane siis sinine!Ei pea sul ju kõik ka ühte moodi olema!Mõtle natukene,enne kui tegutsed!!"ütlesin.
Jooksis siis baarimehe juurde,kes talle ulatas puhtad salvad,mis olid meil kenasti ka sahtlis olemas!
Tõsiselt juhmardlik käitumine!Ja siis tema arvab,et on "proffessionaal" ja peab meid kõiki seal õpetama,kuidas ettekandja tööd korralikult teha!

Töö kaaslastest 2.

Mu töö on huvitav,iga päev on täiesti erinev.Mõni päev on nii väsitav,mõni teine päev annab lihtsalt nii palju energiat,et ei tea,mida selle kõigega peale hakata.Mõni päev on komöödia,teine jällegist meenutab pea,et tragöödiat!(Oleneb suuresti bosside tujust :D ) 
Köögikatadest siis natukene.Peakokaks on "bolognese",räägib dialekti ja kõik;siin on äärmiselt raske leida kedagi,kes dialekti kasutaks.Ikkagi Põhja-Itaalia.Siin on nagu mingi uhkuse asi,mitte kasutada dialekti.Dialekt oleks nagu matsi tunnus,seda siis põhja-itaallaste kohta.Abilisteks on tal 2 meest,no ma ei tea kas Pakistanist või kust nad sealt kohale on tulnud.Elanud on nad siin nii kümne aasta ringis.Itaalia keelt räägivad suht ladusalt,aga nagu kõik välismaalased,ka nemad ei kasuta "konjunktiivi",mis on üks raskemaid itaalia keele grammatika osasid.Kaks tüdrukut,kellest üks on marokost teine basilicatast ( Lõuna-Itaaliast ).Marokolane on samas ka nõudepesija.
Marokolase töö sõltub tema tujust!Kui tal tuju on tuleb kohale õigel ajal ja teeb töö ka päris hästi ära,mõnikord lihtsalt ta ei viitsi või ma ei teagi,mis tal on,jääb hiljaks nii kümme-viisteist minutit!Kui alustab,peaks ta hunnik nõusid ära pesema.Kuid tema alustab pläkutamisega,läheb kööki.Siis keegi kas baarist või ettekandja ajavad teda taga,et mine nüüd pane need nõud masinasse! 
Õhtuti viskab tema ja üks kokkadest K. prügi ära.Ühel õhtul oli seda nii palju tekkinud,laaditi kõik käru laadse asja peale.Kahekesi pidid minema,üks hoidis kinni,et prügi maha ei kukuks teine see juures lükkas "käru" edasi.Marokolanna vast ei hoidnud nii tugevalt,kui pidi ning prügi kukkus maha.Kott läks katki,tänav prügi täis.K kukkus õiendama ja sajatama.Marokolanna ainult naeris selle peale.K kamandas ta prügikühvli harja järgi.Mille peale too käratas "cazzo" ja läks.Kahekesi seal meisterdes koristati kõik ära.Vaatepilt oli halenaljakas!Üks neist tahab koju joosta ruttu-ruttu,teine teeb oma moodi trikke ning naerab,et asjad "natukene" metsa poole läksid.
Sega pudru ja kapsad on meil seal koos.Eestlanna,venetsuellanna,kolm itaallannat,neli itaallast,kaks pakistanlast ja marokolanna (või kust nad pärit ongi ?).Iga tahes igav ei ole.Kultuuri ja isiksuste erinevused toovad esile nii mõnegi kokkupõrke mõndade seas.Lõpp tulemusena,aga peame austama bologna kultuuri ning selle kohta õppima,olenemata meie pärit olust ja töö ülesannetest!Üks igati tore kogemus,mis rikastab inimesena tohutult!